Ahwatukee Foothills family YMCA

Location: Phoenix Arizona

Completion: 10/02

Size: 30,000 sf


The 30,000 sf Valley of the Sun YMCA facility was conceived to entice people driving by and once inside the front door reveal the building's programmatic components. The building's sculptural quality reflects the internal flexible volumes. Glazing is strategically located to mitigate the harsh sun, but allow views within the building from a variety of vantage points to begin the "sale" of the organization's mission.

The building's components are wrapped around a small central courtyard that has a myriad of programmatic opportunities relative to other adjacent programs. Many of the spaces have operable glass walls which encourage indoor/outdoor activities when weather permits.

Upon entering the building, one is greeted by a reception desk from which both staff and customer can see the myriad of activities within the facility. The circulation spaces are large enough for their own programmatic opportunities such as rock climbing, aerobic class queuing, off-site program registration queuing, and snack bar interface. Daylight is abundant throughout the facility, eliminating the need for electric lighting during the day.

Indoor and outdoor activities include an aerobics room, climbing wall, fitness room, gym, teen room, computer room, pool, child watch, lobby, snack kitchen, courtyard, and offices.

Project Facts

Client | Valley of the Sun YMCA

Cost | $3.87M

Contractor | Redden Construction

Type | CMAR



Awards

2003 AIA Arizona Merit Award

2003 Valley Forward Environmental Excellence Design Award of Merit

Team

John Kane | PIC + Lead Designer

Victoria Snively | Project Architect

Chris Kelly | Assistant Designer

Doug Brown | Technical Manager

Carlos Carrasquillo | Job Captain


Related Projects