On Auk Mor Model

On Auk Mor

include a PDF of this case study in your eBrochure
    • This hybrid project combines a convenience store, fuel sales, corporate offices, and quick service restaurant in an expressive composition. The challenge was to design a facility that would acknowledge its location on Salt River Pima-Maricopa Indian Community soil, while balancing the stringent corporate standards of a major oil company, while at the same time, conforming to the client's desire to create an icon that would set his project apart. The design team was faced with a varied context that included reconstructed Native American structures, large projection screens at an adjacent drive-in theater, a heavily-traveled intersection, and a site with predominant west-facing orientation. Because of strict corporate standards dictating that the canopy over the fueling pumps could not be modified, designers treated it as a separate "corporate icon," physically disconnecting it, while allowing it to flow and function with the rest of the center.

      In front of the canopy, facing the major intersection and the western exposure, a 12' high vertically cantilevered wall of closely spaced rusted steel studs "encloses" the fueling area in an arc that reinforces the radial geometry of the site plan. This vertical stud wall serves a dual purpose: it adds interest to the project acting as a "scrim" that changes from opaque to transparent as one drives by, while also functioning as a solar device that shades customers from the harsh western sun. Beyond the fueling area, a 12' high rusted steel wall creates a dramatic backdrop for the canopy and frames the public entry to the building. Laid out in a subtle arc, the rusted metal wall changes throughout the day with variations in light and shadow, taking on the rich orange and purple colors of the surrounding landscape in the late afternoon sun. Much like the metal stud wall that shields the canopy, this wall is also designed to screen areas from view; in this case, the loading dock and employee parking to the side of the structure.
    • Studio Team
      Douglas Brown
      Stephen Jaycox
      John Kane
      Gregory Lambright
      Victoria Snively

    • Project Team
      Owner: David Montiel
      Structural: Brickey Design Associates
      Mechanical/Plumbing/Electrical: NP Engineering
      Civil: Southgate Associates
      Landscape: Floor & Associates
      Lighting: RC Lurie/Darryl Gregg
      Contractor: Cochise Contracting

    • Award
      2007 AZRE + AIA Arizona Chapter Arizona's 150 Greatest Architectural Achievements
  • community
  • commercial
  • residential
  • mixed-use
refine your search: