Chandler-Gilbert Community College | Student Center

Location: Chandler Arizona

Completion: 04/02

Size: 18,950 sf


This 20,000 sf Chandler-Gilbert Community College Student Center was designed to transplant the "heart" of the expanding campus. The plan allows for a future phase that will create a central courtyard. The Student Center's form creates a minimal opaque face on the west and north and gradually rises to the center of campus. The crescendo is a 30' high student pavilion and 35' cantilevered "front porch." The pavilion is rendered in insulated blue glass and aluminum operable walls. During most of the school year, the walls can open vertically, creating a large indoor/outdoor space to be used for a multitude of events by the college and the local community. Air conditioning is provided from the west wall and large 12' diameter fans are used to circulate the air in lieu of ductwork. The pavilion is shaded from the east by a large 35' cantilevered front porch that engages the pedestrian mall.

Project Facts

Client | Maricopa County Community College District

Cost | $2.2M

Contractor | Brignall Construction

Type | Hard Bid



Awards

2007 AZRE + AIA Arizona Chapter Arizona's 150 Greatest Architectural Achievements

2004 City of Chandler Architectural Excellence Award

2003 AIA Arizona Honor Award

2003 AIA Arizona Kemper Goodwin Award

2003 AIA Western Mountain Region Merit Award

2003 Valley Forward Environmental Excellence Design Award of Merit

2002 AIA Arizona Unbuilt Citation Award

2000 AIA Western Mountain Region Merit Award

Team

Douglas Brown

Carlos Carrasquillo

Jorge Colon

Jeff Consbruck

Holly Flint

Corinna Fritsch

John Kane

Christopher Kelly

Scott Marshall

Mike Martinez

Nick Nevels

Bill Osborne

 


Related Projects